"Forum romske muzike i poezije"

"Forum romske muzike i poezije"

27. Dec 2023.

U Galeriji Petra Dobrovića  u Beogradu je 21. decembra održan "Forum romske poezije i muzike". Forum je organizovan u okviru projekta "Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba 2023-2026" koji realizuje Ekumenska humanitarna organizacija, u partnerstvu sa Kancelarijom za inkluziju Roma AP Vojvodina. Tokom Foruma predstavljeno je bogatstvo romske kulture, umetnosti i tradicije. Pisana reč i književnost igraju ključnu ulogu u oblikovanju društva, prenoseći ideje, vrednosti i iskustvo kroz vreme.

Književnost i tradiciju pisanja i besede kod Roma predstavili su Branko Đurić, urednik Romske redakcije na Radio Televiziji Srbija i Igor Jovanović, aktivista za ljudska prava koji su poručili da su pisanje priča i beseda ključni za očuvanje usmenog nasleđa, prenoseći priče, pesme i mudrost kroz generacije. Složili su se da se ovaj deo kulture prenosio sa generacije na generaciju i poslužio je kao sredstvo očuvanja identiteta, ostavljajući neizbrisiv trag u globalnom kulturnom pejzažu.

U delu programa posvećenom romskoj poeziji, stihove romskih pesnika Rajka Đurića, Jovana Nikolića, Slobodana Lale Berberskog I Miroslava Mihajlovića  su govorile Aleksandra Milojković Novikova i Una Beriša, uz pratnju muzičkog tria “Mućkalica”. Cilj ovog događaja je promocija romske poezije i muzike kao doprinos prevenciji i borbi protiv diskriminacije prema Romima u Srbiji.

Realizaciju projekta podržava HEKS/EPER, Švajcarska.