Mobilizacija i razvoj romske zajednice predstavljene u EHO Centru u Novom Sadu

Završni događaj projekta-Mobilizacija i razvoj romske zajednice-korak napred

24. Jan 2024.

Ekumenska humanitarna organizacija bila je 23. januara domaćin završnog događaja projekta “Mobilizacija i razvoj romske zajednice – korak napred”.
Na skupu u Novom Sadu, okupili su se aktivisti, predstavnici udruženja i pojedinci koji rade na unapređenju života Roma u Srbiji.

Na skupu je predstavljeno šest lokalnih inicijativa i malih projekata koji su realizovani u šest gradova u Srbiji.

 Lokalne inicijative za razvoj romske zajednice predstavili su: Dejan Raimović iz Centra za sigurnu budućnost Roma iz Surdulice, Svetlana Lazović iz Interaktivnog Global Centra iz Kragujevca, Ivana Milosavljević iz Udruženja žena "Orašac" iz Aranđelovca, Zdravka Simić iz Centra za razvoj romske zajednice "Amaro drom" iz Smederevske Palanke, Željka Nikolić iz udruženja “Crna dama” iz Novog Sada i Živka Fan iz Romske Ženske Inicijative iz Žablja.

Projekat “Štand hrane i interkulturalnosti”, koji je predstavila Zdravka Simić, realizovan je u Smederevskoj Palanci i bio je usmeren na promociju kulture i tradicije ali i romske kuhinje.

Projektne aktivnosti koje su sprovele romske organizacije predstavljaju korak napred ka unapređenju položaja Roma u Srbiji, i ističu  važnost lokalnih inicijativa i saradnje između organizacija koje se bave pitanjima romske zajednice.

Nakon predstavljanja lokalnih inicijativa, prof. Zoran Pavlović održao je predavanje na temu socijalne pravde i ljudskih prava. Istakao je da je bitno da Romi i neromi žive u interakciji, jer, kako je rekao: “Bitno je uključiti ljude ali i institucije u edukaciju kako bi zajednički radili na prevenciji problema iz domena diskriminacije”.

Skup je završen razgovorom o budućim perspektivama o kojima je govorila Slađana Jovanović, projektna koordinatorka  iz Ekumenske humanitarne organizacije.
Najavila je trogodišnji projekt koji će biti usmeren na devojke i žene Romkinje a čija realizacija počinje u februaru ove godine.