Na Međunarodni dan obrazovanja: radionica o značaju edukacije

Na Međunarodni dan obrazovanja: radionica o značaju edukacije

24. Jan 2024.

Kako je 24. januar proglašen Međunarodnim danom obrazovanja od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, u Prihvatnom centru Šid stanica, saradnice Ekumenske humanitarne organizacije su održale radionicu na temu značaja obrazovanja i edukacije.

Na radionici je istakuto da je obrazovanje pravo svakog čoveka, te je neophodno da bude dostupno svakom detetu, bez obzira na područje iz kojeg dolazi, sredinu u kojoj živi ili socijalni status.

Saradnice angažovane na projektu “Osnaživanje žena i dece izbeglica” se i pored ove radionice, svakodnevno bave neformalnim obrazovanjem dece i mladih. Pored edukacije u Prihvatnom centru, koja se svakodnevno ogleda u učenju školskih predmeta,  istaknuta je važnost odlaska u škole, kako zbog edukacije tako i zbog socijalizacije i infiltriranja u društvo.

Nakon predavanja, učesnici su pisali kratke poruke o tome šta za njih znači obrazovanje te su uz podršku saradnica poruke postavili na pano. Cilj ove aktivnosti je podizanje svesti o značaju obrazovanja za život i  mogućnosti i učestvovanju u sistemu.

Projekat "Osnaživanje žena i dece izbeglica" Ekumenska humanitarna organizacija realizuje uz podršku Evangeličke Luteranske crkve iz Amerike (ELCA).