Održana obuka „Razvijanje aktivnosti profesionalne orijentacije u osnovnoj školi”

Uvodna obraćanja, predstavljanje projekta, upoznavanje učesnika

29. Feb 2024.

Pedagoški asistenti i stručni saradnici iz sedam osnovnih škola učestvovali su 27. februara u Kragujevcu na obuci „Razvijanje aktivnosti profesionalne orijentacije u osnovnoj školi”.

Obuka je održana u sklopu projekta „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji”, koji realizuje Ekumenska Humanitarna Organizacija – EHO.

Odlučiti čime se baviti u budućnosti je jedno od najizazovnijih pitanja mladih. Profesionalna orijentacija i savetovanje učenicima pruža smernice da se snađu u procesu donošenja odluka i da razviju veštine koje su im potrebne za uspešan nastavak školovanja i radno snalaženje u savremenom svetu.

Učesnici su dobili priliku da unaprede svoja znanja i veštine, kao i da, kroz praktičan rad, razmene iskustva o aktivnostima usmeravanja učenika za nastavak obrazovanja i izbor budućeg željenog zanimanja.

Profesionalna orijentacija je veoma složen postupak u koji su uključeni različiti procesi i  podrška učenicima kako bi stekli uvid u svoje sposobnosti, osobine ličnosti, interesovanja i sklonosti.

Tokom jednodnevnog seminara, stručni saradnici su stekli veštine o metodama, tehnikama, aktivnostima i resursima koje mogu  primenjivati u svojim školama kada je profesionalna orijentacija učenika u pitanju.

Na obuci su učestvovali pedagoški asistenti, stručni saradnici i timovi za profesionalnu orijentaciju iz osnovnih škola:
 „Bora Radić” - Bavanište,
„Vojvoda Putnik“ - Ripanj,
„Despot Stefan Lazarević” – Beograd, Zvezdara,
„Karađorđe” - Velika Plana
„Olga Milošević” - Smedervska Palanka,
„19 Oktobar” - Kragujevac,
„Vuk Stefanović Karadžić” - Niš.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.