Studijska poseta EHO „Razmena iskustava u borbi protiv anticiganizma“ u Berlinu

Komemoracija kod spomenika Romima i Sintima

26. Mar 2024.

U organizaciji Ekumenske humaniterne organizacije u Berlinu je  od 18. do 22. marta održana studijska poseta „Razmena iskustava u borbi protiv anticiganizma“.

Članovi studijske grupe iz Srbije, predstavnici institucija i nevladinog sektora koji aktivno rade na smanjenu diskriminacije prema Romima i sprečavanju anticiganizma, su prvog dana posetili Muzej Topografija Terora i obišli spomenike posvećene žrtvama Holokausta. Kod spomenika Romima i Sintima - žrtvama nacističkog progona tokom II Svetskog rata, održana je komemoracija i položeno cveće na spomenik.

Članovi delegacije su imali priliku da posete nemačku državnu Agenciju za izveštavanje i beleženje slučajeva anticiganizma – MIA. Delegaciju su primili direktor Agencije Giljermo Ruiz, zamenik direktora Mustafa Jakupov i istraživačica i analitičarka incidenata Jusel Meheroglu. Tokom posete predstavljen je rad Agencije MIA, način rada i prikaz slučajeva kao i na koji način sprovode edukaciju zaposlenih u državnim institucijama.

Slađana Jovanović, programska koordinatorka projekta “Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji”,  predstavila je komponente projekta a posebno komponentu koja se bavi sprečavanjem diskriminacije i anticiganizma.

Trećeg dana posete, članovi studijske grupe su se sastali sa predstavnicima nevladinih organizacija Amaro Drom i Amaro Foro gde su imali priliku da se upoznaju sa njihovim radom i aktivnostima.

U okviru organizacije Amaro Foro postoji i centar Dosta koji pomaže žrtvama anticiganizma tako da su aktivisti koju tu rade predstavili nekoliko slučajeva i načina borbe protiv takve društvene pojave.

Poseta Berlinu  bila je višestruko značajna jer su članovi studijske grupe imali mogućnost da na terenu dobiju relevantne informacije kako je Nemačka borbu protiv diskriminacije i anticiganizma institucionalizovala i na koji su način nevladine organizacije važan deo te borbe.

Sa druge strane, nemački domaćini su informisani o iskustvima i praksama Srbije u borbi protiv diskriminacije Roma i anticiganizma.

Projekat “Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji 2023-2026”, podržan je od strane HEKS EPER, Švajcarska.