Druga radionica o saradnji medijskih radnika u prevenciji i borbi protiv diskriminacije prema Romima u Nišu 5-6.04.2024.

Druga radionica o saradnji medijskih radnika u prevenciji i borbi protiv diskriminacije prema Romima u Nišu 5-6.04.2024.

10. Apr 2024.

Učesnici radionice su kroz razmenu iskustva i znanja razgovarali kako doprineti smanjenju diskriminacije prema Romima i izgradnji tolerantnijeg društva prema socijalno isključenim sugrađanima.

Organizacija događaja podržana je projektom "Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026", koji sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija u partnerstvu sa sedam gradova i opština u Srbiji uključujući i Niš.

Nakon uspešne prve radionice u Novom Sadu, druga je održana u prostorijama Filozofskog fakulteta u Nišu.

Na radionici je učestvovalo 20 novinara iz redakcija koje izveštavaju i nalaze se na teritoriji južne Srbije, među kojima su i kolege iz nacionalnog servisa RTS, koje su učestvovale na Prvoj radionici u Novom Sadu. Njihovo mišljenje i iskustvo je bilo od izuzetnog značaja za radionicu jer su imali priliku da podele svoja iskustva o društveno odgovornom izveštavanju sa kolegama iz drugih medijskih kuća u Srbiji.

Prvog dana, fokus je bio na ulozi medija u formiranju slike o Romima, sa predavanjima Dragana Todorovića profesora Filozofskog fakulteta u Nišu, Branka Đurića iz romske redakcije RTS-a i direktora produkcije Roma World Turkijana Redžepija.

Tokom drugog dana, razgovaralo se o izazovima i perspektivama saradnje između većinskih i romskih medija, a svoje viđenje budućnosti izveštavanja o Romima podelili su Igor Jovanović aktivista i ambasador anticiganizma i Gordana Nešović urednica emisije Romano Them na Radio Beogradu.

Na radionici su doneti zaključci i predlozi za Treću radionicu koja će biti održana u Beogradu, u septembru ove godine.

Ovaj događaj predstavlja zajednički doprinos rušenja stereotipa i predrasuda prema Romima i utiče na bolju integraciju romske zajednice u društvu.