Inspirativni nosioci promena u ekosocijalnom radu

Inspirativni nosioci promena u ekosocijalnom radu

12. Apr 2024.

Inspirativan model rada sa socijalno ugroženim zajednicama u Srbiji koji je Ekumenska humanitarna organizacija razvila i sprovodila uz podršku HEKS/EPER organizacije iz Švajcarske, je na agendi Evropske konferencije Socijalnog rada (https://departementwvg.be/swc24/home).

Organizacija Eurodiaconia, čija je EHO dugogodišnja članica, kandidovala je predstavljanje modela „Unapređenje podstandardnih naselja zasnovano na potrebama zajednice“ (Eng. Dweller Driven Settlement Upgrading Model - DDM) kao primer pozitivne promene u životima društveno marginalizovanih osoba.

Ovaj model stambene podrške koji je dugi niz godina sprovođen u opštinama u Srbiji usmeren je na pomoć pripadnicima osetljivih grupa, od kojih je najviše Roma, koji žive u lošim stambenim uslovima i u riziku su od energetskog siromaštva.

Slađana Jovanović, projektni koordinator EHO, o učešću na konferenciji ukazuje na sledeće:

„Važno je istaći činjenicu da smo tokom 30 godina rada i postojanja EHO, kreirali mnoge inspirativne prakse u našem radu, razvili dobre modele uključivanja zajednice i postigli značajne rezultate donoseći pozitivne promene u živote naših sugrađana iz društveno osetljivih grupa. Ipak, u poređenju sa velikim brojem marginalizovanih osoba kojima je potrebna pomoć, to nije dovoljno. Nažalost, pomoć često nikada ne stigne do svih najsiromašnijih članova našeg društva.

Ovo je poziv svima nama da počnemo delovati već sada, da uložimo više napora u sprovođenje svih ovih dobrih primera više i šire. Moramo delovati zajedno i podržavati jedni druge u kidanju lanaca socijalne nepravde, ekološke diskriminacije i nejednakog tretmana prema socijalno najugroženijim članovima naše društvene zajednice“.    

Konferencija je deo predsedavanja Belgije Evropskom Unijom i održava se u Brižu, 25. i 26.04.2024.