Međunarodni dan dece uključene u život i rad na ulici

Međunarodni dan dece uključene u život i rad na ulici

12. Apr 2024.

Svake godine, 12. aprila, svet obeležava Međunarodni dan dece uključene u život i rad na ulici. Ovaj dan pruža priliku da se podigne svest o stvarnosti koju žive deca koja rastu i rade na ulici širom sveta. Dok se mnogi od nas bave svojim svakodnevnim životima, ova deca se suočavaju sa izazovima i opasnostima koje većina nas nikada ne bi mogla da zamisli.

Deca koja žive i rade na ulici često su izložena siromaštvu, zlostavljanju, eksploataciji i marginalizaciji. Bez pristupa osnovnim ljudskim potrebama poput hrane, skloništa i obrazovanja, ova deca se bore da prežive i ostvare svoje snove. Mnoga od njih suočavaju se sa nasiljem i kriminalom na svakodnevnom nivou, bez podrške i zaštite.

Međunarodni dan dece uključene u život i rad na ulici poziva nas da prepoznamo njihova prava i da se angažujemo u borbi za poboljšanje njihovih životnih uslova. Ova deca zaslužuju ljubav, podršku i priliku da ostvare svoj puni potencijal. To zahteva sistemsku promenu u načinu na koji društvo tretira najranjivije članove, kao i ulaganje u programe i resurse koji im pružaju šansu za bolju budućnost.

Aktivnosti na projektu su osmišljene i realizuju se sa ciljem da deci pruže podršku, alternativu, drugačije odrastanje ali i da se smanji broj onih koji ulicu doživljavaju kao glavni faktor identifikacije.

Animatori su zabavili decu u Osnovnoj školi „Veljko Petrović“ u Begeču sa raznovrsnim aktivnostima i igrama.

Dok obeležavamo Međunarodni dan dece uključene u život i rad na ulici, ne smemo zaboraviti da su oni naša deca, naša odgovornost. Neka nam ovo bude podsetnik da svi zaslužujemo pravednije, bezbednije i saosećajnije društvo u kojem svako dete ima priliku da na detinjstvo.

Projekat „Terenski rad sa decom koja su uključena u život i/ili rad na ulici“ od 2009.godine podržava H.Stepic CEE Charity.