Program Konvivijalnost – Druželjubivost, radionice u Budimpešti

Program Konvivijalnost – Druželjubivost, radionice u Budimpešti

09. May 2024.

Nakon nekoliko godina istraživanja najboljih praksi i izazova u crkvenom radu na transformaciji društva, praktičari dijakonije u Evropi su osmislili program učenja - Konvivijalnost (Druželjubivost) s namerom da stvore otvorenija, gostoljubivija i sigurnija mesta za ljude koje smatraju "drugima" i "različitima". Program istražuje kako angažovanje crkava u službi ljudima u potrebi doprinosi izgradnji društva, politike i ekonomije koje stave dobrobit pojedinca i zajednice u središte svakodnevnog života. Suživot podrazumeva življenje zajedno usred različitosti i kontradikcija u našim društvima, te spaja ljude kroz međusobno učenje, svestan da zajednički život u zajednici ne izbegava sukobe i podele, već pronalazi načine da ljudi zajedno napreduju.

Na radionicama održanim od 8. do 11. aprila u Budimpešti, predstavnici Evropskog dijakonalnog procesa Luteranskog svetskog saveza (LWF) raspravljali su o četiri ključne teme ovog programa učenja - Konvivijalnost (Druželjubivost): Iskustvo, Traženje druželjubivosti, Razmišljanje o praksi i Rad na promeni. Ovi koncepti pomažu crkvama, kao i drugim organizacijama i udruženjima, da preispitaju lične predrasude i strukture u društvu, istovremeno naglašavajući biblijske vrednosti kao smernice ka stvaranju inkluzivnijih društava.

Tokom radionica u Budimpešti, članovi radne grupe, među kojima je bila i direktorka Ekumenske humanitarne organizacije, posetili su Evangelističku luteransku crkvu u Mađarskoj, poznatu kao zajednicu Dévai Fogadó. Ovaj centar, koji lokalna zajednica vodi uz podršku volontera od 2023. godine, pruža podršku oko 5.000 ukrajinskim izbeglicama kroz različite usluge kao što su savetovanje, jezički kursevi, obrazovni programi, finansijska pomoć, dečji kampovi i duhovna podrška. Na ovim događajima prisutnima se obratio i biskup dr. Tamás Fabiny.