„Interkultura i naša kuvarska avantura“ u Klubu za devojčice u Osnovnoj školi „Karađorđe“ u Velikoj Plani

OŠ Karađorđe, klub za devojčice, radionica Interkultura i naša kuvarska avantura, prip

04. Jun 2024.

Kroz edukativnu komponentu projekta „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“, formirani su klubovi koji okupljaju devojčice koje pohađaju 4. 5. i 6. razred.

Tokom maja u OŠ „Karađorđe“ u Velikoj Plani zajedničkim dogovorom dece, pedagoškog asistenta, pedagoga i roditelja, Klub za devojčice je realizovao radionicu pod nazivom „Interkultura i  naša kuvarska avantura“.

Kroz radionicu predstavljena je kultura naroda i tradicionalna hrana iz Italije, sa Tajlanda, Srbije, Bugarske i Indije. Tokom posete štandovima, učesnici i prisutni su dobili informacije o kulturi, kulinarskim receptima ali i da nauče i po neku novu reč na stranom jeziku. Upoznavanje kroz radionice kuvanja i pripreme hrane predstavljaju najlakši korak međusobnog povezivanja, ostvarivanja kontakta, razvoja empatije i interkulturalnosti.

Devojčice, članice kluba, su  tokom maja bile na  izletu u Radovanjskom lugu, gde su organizovane sportske aktivnosti, šetnje, igre mozgalice i potraga za blagom.

Sve devojčice su uključene pri planiranju zajedničkih aktivnosti, pratimo njihove potrebe i nastavljamo sa ostvarivanjem dobrih rezultata i pozitivnih promena kroz rad naših klubova.

Cilj klubova je, da kroz redovna mesečna okupljanja i radionice, pružamo dodatnu podršku devojčicama, osnažujemo ih i ističemo značaj obrazovanja kao putu ka samostalnosti.

Važnu ulogu u radu predstavljaju pedagoški asistenti kao osobe od poverenja i značajna podrška deci i roditeljima, koji su uz njihovu pomoć uključeni u školske aktivnosti.

Rad kluba je usmeran ka praktičnoj implementaciji inkluzivnih vrednosti i praksi, uključujući interkulturalno obrazovanje, sa posebnim fokusom na stvaranju nediskriminatornog i bezbednog okruženja za decu i podršku u nastavku školovanja.

Tokom prethodne godine, formirali smo 7 klubova za devojčice u 7 partnerskih osnovnih škola:

OŠ „Jovan Grčić Milenko“ - Beočin,
OŠ „Bora Radić“ - Bavanište,
OŠ „Despot Stefan Lazarević“ - Zvezdara,
OŠ „Vojvoda Putnik“ - Ripanj,
OŠ „19 Oktobar“ - Kragujevac,
OŠ „Vuk Karadžić“ - Niš,
OŠ „Karađorđe“ - Velika Plana

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.