20 jun, Međunarodni dan izbeglica, obeležen u Prihvatnom centru Šid

20 jun, Međunarodni dan izbeglica, obeležen u Prihvatnom centru Šid

19. Jun 2024.

Međunarodni dan izbeglica obeležava se svake godine 20. Juna kako bi se podigla svest o izazovima sa kojima se suočavaju izbeglice širom sveta, i istakla podrška, saosećanje, zaštita i osnovne potrebe za život.

Tim povodom saradnica Eho- a je u saradnji sa Kirs- om, Caritas- om, CSR- om održala kreativnu radionicu. Zajedničkim snagama sa decom su obogatili izgled hola zgrade muralom. Svako od njih je dao svoj pečat i doprinos uz pomoć boja i četkica. Cilj ove aktivnosti je podsticanje kreativnosti, mašte, druženja i kohezije, tokom koje je vladala prijatna atmosfera.

Takođe smo, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i FK "Jednota" Šid organizovali sportski događaj koji je okupio izbegličku decu i lokalne mlade fudbalere. Manifestacija je održana u Šidu, gde su 11 maloletnika bez pratnje, od kojih 6 iz Egipta, 2 iz Sirije i 3 iz Avganistana, odigrali fudbalske utakmice protiv dece koja treniraju u FK "Jednota" Šid.

Ovaj događaj nije samo promovisao fizičku aktivnost među mladima, već je posebno naglasio važnost sporta kao sredstva za sticanje novih prijateljstava i integraciju izbegličke dece sa lokalnom zajednicom. Učešće izbegličke dece u sportskim aktivnostima nije samo pružilo priliku za rekreativno bavljenje sportom, već je takođe podstaklo međusobno razumevanje i solidarnost među mladima različitih kulturnih pozadina.

Utakmica je završena rezultatom 7:3 u korist tima iz Šida, ali je važno istaći da je sportski duh, fer plej i međusobno uvažavanje bilo u prvom planu. Atmosfera tokom mečeva bila je ispunjena entuzijazmom i zajedništvom, dok su mladi igrači pokazali izuzetnu sportsku i ljudsku zrelost.