Omladinska razmena između Novog Sada i Dortmunda

Poseta Trg Dortmunda u Novom Sadu, pobratimski gradovi Novi Sad i Dortmund

16. Jul 2024.

U periodu od 7. do 15 jula, Ekumenska humanitarna organizacija – EHO, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Evangelische Jugend Dortmund, Lünen and Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund iz Nemačke, organizovali su omladinsku razmenu  na temu „Volonterizam i aktivizam mladih“.

Ovogodišnja razmena je sedamnaesta u nizu susreta mladih iz pobratimskih gradova Novog Sada i Dortmunda, u cilju promovisanja volonterizma, omladinskog aktivizma i razmene mišljenja o važnosti aktivnog učešća mladih u životu lokalne zajednice.

Program razmene obuhvatao je obrazovne radionice o značaju volontiranja i aktivizma, ali i posete institucijama i organizacijama civilnog društva koje promovišu ove vrednosti.

Za učesnike je organizovan prijem u Gradskoj kući, gde im se obratio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, Aleksandar Petrović. Učesnicima je predstavljen način rada Grada Novog Sada u različitim oblastima, kao i aktivnosti u okviru međunarodne saradnje između pobratimskih gradova Novog Sada i Dortmunda.

Posetili su i Kancelariju za Inkluziju Roma AP Vojvodine, ispred koje se učesnicima obratila Ljiljana Mihajlović, direktorka kancelarije. Tom prilikom su se mladima iz Dortmunda predstavili  ambasadori anticiganizma i upoznali ih sa svojim aktivističkim radom.

Tokom posete učesnici su imali priliku da razvijaju veštine, stiču nova znanja i razmenjuju iskustva kroz posete Omladinskom centru OPENS, Novosadskom volonterskom servisu, Američkom kutku, Infopolisu, CK 13.

Takođe, posetili su brojne kulturne sadržaje koje nudi Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava, Muzej Grada kao i Evangelička crkva.

U programu je učestvovalo 8 mladih volontera koji su uključeni u različite programske sadržaje rada Ekumenske humanitarne organizacije i 10 volontera Evangelisch Jugend Dortmund und Lünen i Ev. Noah Kirchgemeinde Dortmund, Nemačka.

Sledeća omladinska razmena planirana je za 2025. godinu u pobratimskom gradu Dortmundu.