Hobijem do posla - Znanje ima moć

Hobijem do posla - Znanje ima moć

14. Aug 2020.

Tanja Jeremić je jedna od učesnica projekta “Znanje ima moć” koje sprovode Udruženje “Romsko srce Kruševac” i ‘’Roma Centar’’ iz Kragujevca, u okviru koga je pohađala i uspešno završila kurs za masera.
Tanja je rođena u Kragujevcu, 1995. godine, gde je završila osnovnu i srednju turističku školu. U potrazi za zaposlenjem i boljim životom, 2017. godine odlazi u Nemačku i tamo podnosi zahtev za azil po osnovu sporazuma o readmisiji. Nakon šest meseci provedenih u Nemačkoj, njen zahtev je odbijen i Tanja je deportovana za Srbiju.

U struci nije mogla da nađe zaposlenje, pa je svoj hobi i talenat u vezi sa šminkanjem i ulepšavanjem pretvorila u trenutni biznis. Pokrenula je sopstveni posao za manikir i šminkanje jer za ovaj rad nije bilo potrebno uložiti puno sredstava, a znanje i veštine je već posedovala.
Tanja je imala afiniteta i za masažu, a ujedno u želji da proširi znanje i poslovnu delatnost, odlučila je da prođe kroz obuku u okviru programa “Lokalni mehanizmi za integraciju marginalizovanih grupa” koji finansira HfO (Hoffnung fur Osteuropa) i DW (Diakonie Wurtemberg) iz Nemačke, a sprovodi ga Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada.

Nakon uspešno završene obuke za masera na Radničkom univerzitetu u Kragujevcu i dobijanja sertifikata, Tanja je mogla da svoje usluge masaže proširi i uz već postojeće usluge pedikira i manikira, bude konkurentnija na tržištu. Od ovog posla, Tanja uspeva da izdražava sebe i da doprinese kućnom budžetu.

“Mnogo mi je pomogao ovaj program. Dobro je pre svega za mlade koji ne znaju šta bi u životu. I nemaju informacije o ovome i mogućnostima koje se pružaju. Upućuje ih u stvari za koje ne znaju ili nisu ni svesni svojih potencijala, pa ih motiviše da idu dalje i napred. Treba više ovakvih programa za ljude, pre svega za mlade“ - rekla nam je Tanja u razgovoru obavljenom u avgustu ove godine.
Tanja je učestvovala na motivacionim radionicama koje su prvo bile organizovane u okviru projekta i nakon njih odlučila da upiše i kurs za masera.
“Mnogo mi je značio ovaj zavšeni kurs. Naučila sam mnogo i sad imam diplomu i za masera i moj rad više vredi. Bolje je što više znaš jer znanje i veštine ti uvek trebaju“.

Projekat “Lokalni mehanizmi za integraciju marginalizovanih grupa” je program Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada koji ima za cilj da podrži lokalne inicijative koje doprinose pozitivnim društvenim promenama i jačanju građanskih inicijativa u Republici Srbiji.