Društveni dijalog „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019-2022“

Društveni dijalog „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019-2022“

23. May 2022.

U petak, 20.05.2022. godine, u Palati Srbija, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je društveni dijalog „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019-2022“.

Uvodne reči pripale su Gordani Čomić, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Anni Brtki Valent, direktorki Ekumenske humanitarne organizacije, kao i Ljiljani Mihajlović, direktorki Кancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodina.

Nakon uvodnih obraćanja, Ekumenska humanitarna organizacije je predstavila kratak film koji prezentuje način funkcionisanja dodatne podrške u obrazovanju, kao i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu.

Više o samom modelu podrške i postiguntim rezultatima, govorile su Slađana Jovanović, koordinatorka projekta i Vesna Radulović iz Škloske uprave, Novi Sad.

Dodatna obrazovna podrška je značajan vid podrške deci koja imaju određene poteškoće pri učenju, a koja rade po izmenjenom obrazovnom programu, kao i deci iz romske zajednice za koju je utvrđena potreba da se ta usluga realizuje. Dodatna podrška u obrazovanju se sprovodi se u 4 osnovne škole u opštinama Žabalj i Smederevska Palanka: O.Š. „Miloš Crnjanski“, Žabalj, O.Š. „Jovan Jovanović Zmaj“, Đurđevo, O.Š. “Olga Milošević”, Smederevska Palanka i O.Š. “Heroj Radmila Šišković”, Smederevska Palanka.

Na samom društvenom dijalogu reč su imali saradnici za inkluziju u obrzovanju i saradnici vršnjaci - volonteri, koji su govorili o iskustvu na projektu.

Projekat finansira Heks Eper, Švajcarska.

Ceo snimak društvenog dijaloga: