Interkulturalni projekat “Vidi, učestvuj, dođi, stvaraj. Tvojih ruku delo na druženje se svelo” u Osnovnoj školi “Vojvoda Putnik” u Ripnju

Interkulturalni projekat “Vidi, učestvuj, dođi, stvaraj. Tvojih ruku delo na druženje se svelo” u Osnovnoj školi “Vojvoda Putnik” u Ripnju

23. Aug 2024.

Osnovna škola “Vojvoda Putnik” u Ripnju ponosno razvija inovativan interkulturalni projekat posvećen razvoju malog preduzetništva kroz kreativne aktivnosti, čija realizacija je podržana kroz projekat Ekumenske Humanitarne Organizacije, “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026”.

Školski projekat pod nazivom "Vidi, učestvuj, dođi, stvaraj. Tvojih ruku delo na druženje se svelo" nudi jedinstvenu priliku za učenike da se angažuju u izradi mirišljavih sapuna, sveća i dekorativnih predmeta koristeći dekupaž tehniku.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je uključivanje učenika u aktivnosti koje će ih inspirisati i motivisati za nastavak školovanja i smanjiti rizik od osipanja iz školskog sistema. Kroz praktične radionice, učenici imaju priliku da istraže svoje veštine i talente, kako bi ih ohrabrili da se posvete obrazovanju i istraže mogućnosti koje im školovanje pruža.

Da bi što bolje pomogli učenicima, škola je  opremila prostor za radionice izrade sveća, sapuna i drugih ukrasnih predmeta kao i izložbeni prostor sa nastalim proizvodima koje posetioci mogu da kupe.

Kroz kreativan rad deca se okupljaju, međusobno sarađuju, razvijaju osećaj zajedništva i lične produktivnosti. Razvija se preduzetništvo kao slobodna nastavna aktivnost čime se pomaže profesionalno usmeravanje učenika.

Do sada učenici škole su učestvovali na brojnim bazarima povodom praznika kao što su Nova Godina, Uskrs i 8. mart. Ovi događaji su značajno povećali vidljivost proizvoda i omogućili ostvarivanje saradnje sa drugim školama i lokalnom zajednicom. Zainteresovanost škola u okruženju za posetu radionicama izrade sveća i sapuna dodatno širi tržište za proizvode koje učenici kreiraju.

Novac od dosadašnje zarade su učenici iskoristili za odlazak u bioskop, izlet na Avali, posetu muzeju, nabavku potrebnog školskog pribora, kao i nabavku materijala za izradu.

Osnovna škola “Vojvoda Putnik” u Ripnju nastavlja da ulaže u obrazovanje svojih učenika kroz ovakve inovativne projekte, pomažući im da prepoznaju i iskoriste svoje potencijale.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.

 

https://tinyurl.com/3pfa3ycy