Interkulturalni projekat “Recept dobrodošlice Popovića” u Osnovnoj školi “Jovan Popović” u Suseku

Interkulturalni projekat “Recept dobrodošlice Popovića” u Osnovnoj školi “Jovan Popović” u Suseku

24. Aug 2024.

Osnovna škola “Jovan Popović” iz Suseka, bila je među 11 izabranih škola koja je podržana grantom Ekumenske Humanitarna Organizacije u okviru projekta “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026”, za realizaciju projekta koji promovišu inkluziju, toleranciju, ravnopravnost, demokratsku kulturu, participaciju i empatiju.

Škola drugi put učestvuju u našem projektu, što je pokazatelj dobrog iskustva i rezultata aktvnosti, te se prethodni projekat “Upoznajmo jedni druge” i dalje uspešno realizuje. Fokus projekta “Recept dobrodošlice Popovića” usmeren je na podršku u adaptaciji  novopridošlih učenika i osnaživanju dece da se ponose svojim identitetom i različitošću. U školi je prisutan porast učenika koji dolaze iz različitih sredina pa se svi iz škole trude da rade na inkluziji i podrže različitost kao bogatstvo lokalne zajednice.

Za nosioca projektnih aktivnosti formiran je “Tim dobrodošlice Popovića” kojeg čine članovi Učeničkog Parlamenta i Vršnjačkog tima. Tokom šest meseci realizovane su radionice ,,Rešavajmo probleme – pomoću Fer-plej mape“, “Prepoznaj diskriminaciju”, “Otvori srce”, “Istupi”, ,”Obujmo tuđe cipele – zamisli , doživi i izrazi se,”, “Zašto neće sa mnom da se druže”.  Realizovan je seminar za zaposlene ,,Da drug drugu bude drug - odeljenje kao tim za prevenciju vršnjačkog nasilja“.

Kao jedan od rezultata projekta je „Zid prijateljstva“, koji krasi hodnik škole i predstavlja simbol bogatstva kulture, zajedništva i različitosti, dajući posebnu vrednost školskom okruženju.

Aktivnosti i ideje koje su nastale tokom projekta unaprediće plan rada postojećeg Tima za tranziciju, a posebno će doprineti boljoj saradnji sa roditeljima novopridošlih učenika i uključivanju porodica u školsku zajednicu.

Aktivnosti i rezultati projekta su predstavljeni učenicima i zaposlenima iz područnih škola u Banoštoru, Lugu, Svilošu, kao i OŠ “Jovan Grčić Milenko” iz Beočina i PU “Ljuba Stanković” iz Beočina, kao primer dobre prakse pod parolom ,,Popovići recept dobrodošlice dele -podeli i ti“.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.

 

https://tinyurl.com/2pt3dx4e