Interkulturalni projekat "Različitosti koje povezuju” u Osnovnoj Školi “19 Oktobar” u Maršiću

Interkulturalni projekat "Različitosti koje povezuju” u Osnovnoj Školi “19 Oktobar” u Maršiću

28. Aug 2024.

OŠ “19. Oktobar” u Maršiću učestvovala je u realizaciji projekta podržanog od strane Ekumenske Humanitarne Organizacije, u okviru projekta “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026”.

Cilj projekta “Različitosti koje povezuju” je poboljšanje obrazovnih iskustava učenika, smanjenje diskriminacije i unapređenje međukulturalnih veština. Projekat teži osnaživanju veza između škole, roditelja i lokalne zajednice, stvarajući inkluzivno okruženje za sve.

Aktivnosti u okviru projekta uključivale su edukaciju roditelja i njihovo aktivno uključivanje u školske aktivnosti, radionice za decu, oslikavanje hodnika škole temama različitosti, tolerancije i međusobnog poštovanja.

Poseban fokus je bio na obeležavanju Dana ružičastih majica, globalnog dana posvećenog borbi protiv vršnjačkog nasilja, uz snimanje aktivnosti dronom, čime je zabeležena atmosfera i angažovanje svih učesnika. Na Dan ružičastih majica promovisana je tolerancija, empatija, poštovanje različitosti, saradnja i nenasilno rešavanje konflikata, što je doprinelo podizanju svesti o borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Svetski dan Roma, 8. april,  takođe je obeležen kroz predavanje o romskim praznicima i običajima, uz organizaciju događaja sa izložbama, predavanjima i kulturnim performansima. Taj događaj okupio je celu zajednicu, uključujući roditelje, nastavnike i lokalnu samoupravu.

Projekat "Različitosti koje povezuju" ostvario je značajan napredak u promociji inkluzivnosti i međukulturnog razumevanja. Škola je uspela da kreira podržavajuće okruženje za učenike, roditelje i lokalnu zajednicu, unapredivši obrazovno iskustvo i međukulturalne veštine učenika. Aktivnosti projekta trajno su uticali na sve koji su bili deo njega,  doprinoseći razvoju tolerantne i inkluzivne zajednice.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.

https://www.facebook.com/groups/308653899271815

https://drive.google.com/file/d/15K0a5ajhgYmuN21YJuGqeSAOKlNyL9Fm/view?usp=sharing