„Svetlo i senka“ Romi u sistemu obrazovanja

„Svetlo i senka“ Romi u sistemu obrazovanja

02. Oct 2024.

Devojčice, učesnice u projektu „Osnaživanje devojčica i žena Romkinja 2024-2027“, koji je podržan kroz program Evangeličke Luteranske Crkve iz Amerike (ELCA) a sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija, su u petak 27.09.2024. prisustvovale konferenciji „Svetlo i senka: Romi u sistemu obrazovanja“, održanoj u Palati Srbije.

Na konferenciji koju je organizovao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Evropskim centrom za prava Roma, razgovaralo se o izazovima kao i potrebnim koracima za postizanje jednakog i kvalitetnog pristupa obrazovanju za svu decu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je da škole treba da budu mesta bez predrasuda i nasilja, u kojima se diskriminacija ne toleriše. Obrazovanje mora biti dostupno svima, bez obzira na etničku pripadnost.

Konferencija je bila od izuzetnog značaja za devojčice učesnice projekta, jer su imale priliku da slušaju stručnjake i donosioce odluka koji se bave unapređenjem položaja Roma u obrazovanju. Ovaj događaj im je omogućio da steknu uvid u to s čim se suočava Romska zajednica, ali i da saznaju više o mogućnostima i inicijativama koje mogu poboljšati njihov obrazovni put, podstičući ih na dalji razvoj i školovanje.