Sastanak Eurodiaconia Mreže za migracije u Atini

Sastanak Eurodiaconia Mreže za migracije u Atini

14. Oct 2024.

Zajednički sastanak mreže za migracije, održan u Atini, u Grčkoj, u periodu od 10. do 11. oktobra 2024. godine, okupio je stručnjake iz cele Evrope radi diskusije o izazovima i mogućnostima da se unapredi pristup u pomoći izbeglicama i migrantima u Evropi u predstojećem periodu. Ovaj događaj je organizovala Eurodiaconia, evropska mreža crkava i hrišćanskih organizacija posvećenih socijalnoj pravdi zajedno sa njihovom partnerskom organizacijom Apostoli iz Atine.

Sastanak mreže je bio posvećen temi uloge pružalaca socijalnih usluga u oblikovanju narativa o migracijama za inkluzivna društva. Teme o kojima se raspravljalo bile su:

• uloga neprofitnih pružalaca usluga i dijakonijskih organizacija u oblikovanju narativa o migracijama,
• izazovi i mogućnosti za efikasnu izgradnju zajednice i inkluziju,
• kampanje javnog zagovaranja koje okupljaju zajednice i stvaraju inkluzivno i gostoljubivo društvo.

Kao takav, predstavljao je važnu priliku za razmenu iskustava i uvida u mnoge aspekte unapređivanja položaja izbeglica i tražilaca azila na širem evropskom nivou, naročito u svetlu nedavnog usvajanja EU Pakta za azil i migracije i predstojećih mera implementacije ovog pakta.

Prvog dana, poseban fokus bio je na razmeni dobrih iskustava iz prakse od strane fudbalskog kluba Real Racing iz Santandera/ Nueva Vida iz Španije (Socijalna inkluzija izbegličkih žena kroz sport), Evangeličke luteranske dijakonije u Slovačkoj i Proyecto Contigo/ Dijakonije Španije. Tokom posete Dečjem kreativnom centru “Lela Karagianni” u Atini, učesnici su dobili uvid u to kako socijalna preduzeća mogu da pruže podršku najugroženijim grupama iz migratornih tokova i kontekstualno specifičnim načinima njihove reintegracije u društvo.

Drugog dana, bile su predstavljena dobra iskustva iz prakse u kampanjama zastupanja odnosno dobrim primerima širenja narativa koji su uspešno uticali na promenu javne društvene percepcije migranata: From Life to Life (Diakonie ČCE iz Češke), i Mision (im)posible (od strane Nueva Vida iz Španije).

Oba radna dana su bila posvećena raznim aspektima o nedavno usvojenog EU Pakta za azil i migracije i predstojećih mera implementacije ovog pakta u Evropi. Učesnici su razmatrali izazove koje ovaj pakt donosi i predložili rešenja za bolju socijalnu integraciju ranjivih grupa, kao i za borbu protiv siromaštva, stigmatizacije ciljnih grupa i unapređenje njihovog pravnog statusa. Predložene politike će biti dalje razmatrane na nacionalnom i evropskom nivou, u vidu naročitih inicijativa i preporuke koje će Eurodijakonije podneti nadležnim telima i organima EU.

Predstavnik Ekumenske humanitarne organizacije na ovom skupu je bio Saradnik za tehničke poslove Teofil Lehotski.