Obeležen Svetski dan devojčica

Obeležen Svetski dan devojčica

14. Oct 2024.

U petak, 11. oktobra, s radošću smo obeležili Svetski dan devojčica, događaj koji ima za cilj da skrene pažnju na prava devojčica i izazove s kojima se suočavaju širom sveta. Ove godine, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma, Ljiljana Mihajlović, ugostila je devojčice iz „Kluba za devojčice“, koji je formiran u okviru projekta „Osnaživanje devojčica i žena Romkinja 2024-2027“.

Devojčice su imale priliku da čuju inspirativne priče i savete od Ljiljane Mihajlović, koja je postala pravi uzor za njih. Tokom susreta, Ljiljana Mihajlović je podelila svoja iskustva o prevazilaženju prepreka na putu obrazovanja i profesionalnog razvoja. Njene reči su podstakle devojčice da veruju u sebe, da se bore za svoje snove i da ne odustaju od svojih ciljeva.

Pored toga, razgovarala je o važnosti obrazovanja, koje je ključno za osnaživanje i zaštitu devojčica, naglašavajući da je svaki korak ka obrazovanju korak ka boljim mogućnostima za budućnost. Ovaj događaj nije bio samo prilika za učenje, već i za povezivanje među devojčicama i jačanje zajednice. Njihov entuzijazam pokazao je zainteresovanost  za sopstvenu budućnost i želju da postanu aktivne učesnice društva.

Svetski dan devojčica podseća nas na to koliko je važno raditi na osnaživanju devojčica i žena, kao i na potrebu da se obezbede jednakosti u obrazovanju i životnim prilikama. Verujemo da će ovakva iskustva ostaviti dugotrajan uticaj na devojčice, inspirišući ih da nastave svoj put.

Projekat finansira ELCA Amerika