Pravljenje sapuna u PC Šid

Pravljenje sapuna u PC Šid

20. Aug 2020.

Na predlog Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, a kao još jedna od preventivnih mera tokom trajanja pandemije COVID-19, naše saradnice na terenu u PC Šid su organizovale radionicu pravljenja higijenskih sapuna.
Broj učesnika je bio velik i sve žene koje su redovne učesnice na radionicama su i ovaj put prisustvovale. Proces je bio veoma jednostavan, kao i postojanje neograničenih mogućnosti za kreativno izražavanje što je za rezultat imalo pravu kolekciju umetničkih dela. Nakon otapanja glicerina, biraju boju koju žele da dodaju i eterično ulje, pored alkohola za dezinfekciju i šljokica po želji. Potom izlivaju smesu u kalupe različitih oblika i nakon što se smesa stegne, sapun je spreman za upotrebu.

Dekorativno pakovanje dolazi na samom kraju procesa, a žene su izrazile nadu da će kriza sa virusom uskoro proći kako bi imale priliku i lokalnom stanovništvu da pokažu svoje rukotvorine na nekoj od manifestacija.
Isplanirana je i prva podela sapuna, i nadamo se da ćemo obradovati sve korisnike prihvatnog centra ovim malim poklončićima. Aktivnost planiramo da nastavimo i u narednom periodu, budući da je zainteresovanost zaista velika.
Projekat se realizuje u saradnji sa Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) i ima za cilj osnaživanje žena i dece izbeglica.