Učenje srpskog jezika i matematike u prihvatnom centru Šid

Učenje srpskog jezika i matematike u prihvatnom centru Šid

27. Aug 2020.

S obzirom da deca koja se nalaze u prihvatnom centru Šid, već duže vreme ne idu u školu usled pandemije COVID 19, ali i činjenice da je bio u toku letnji raspust, većina njih svakodnevno izražava želju da obnovi stečeno znanje ali i da nauči nešto novo.

Kao i uvek, osluškujući dečije želje i interesovanja, naše saradnice na terenu su organizovale vežbanje matematike i srpskog jezika. Vežbe su bile organizovane u skladu sa uzrastom korisnika i postojećim nivoom njihovog znanja. Tokom rada uz pomoć različitih tehnika i materijala su se trudile da otklone sve nejasnoće kada je u pitanju matematika. Različiti edukativni i didaktički materijal im je bio veoma koristan i od pomoći, a koji je obezbeđen u okviru projekta koji se realizuje u saradnji sa Evangelical Lutheran Church in America (ELCA).

Iz srpskog jezika, deca su najviše bila zainteresovana da nauče pojmove koji ih okružuju i koji su im najpotrebniji za svakodnevni život i sporazumevanje. Boje, brojevi i različite vrste hrane su uspešno savladane na srpskom, engleskom, arapskom i persijskom jeziku i nastavlja se dalje učenje, kao i do sada u veselom raspoloženju i prijatnom okruženju.

Za dalji rad je planirano intenzivno učenje srpskog i engleskog jezika, na inicijativu tinejdžera koji se nalaze u prihvatnom centru.

Većina aktivnosti i dalje se preventivno sprovodi na otvorenom, koristeći lepo vreme ali i dečiju zainteresovanost da rade i uče van kutka.