Čestitamo svim Romima - Svetski dan Roma

Svetski dan Roma

08. Apr 2020.

Na Međunarodni dan Roma, Ekumenska humanitarna organizacija ističe neophodnu posvećenost inkluziju, jednakosti i nediskriminaciji Roma posebno danas, u ovim uslovima u kojima se nalaze zbog COVID19.

Romi su i dalje najugroženija grupa i oni se i dalje suočavaju sa teškim uslovima za život i diskriminacijom u pristupu socijalnoj pomoći, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i adekvatnom stanovanju kako u Evropi tako i u Srbiji - navodi se u izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija, kao i u izveštajima nezavisnih tela Republike Srbije.

Veliki broj Roma u Srbiji još uvek žive u nehumanim uslovima i uglavnom nemaju mogućnost da sprovode higijenske mere i neophodnu zaštitu u borbi protiv Corona virusa. Mnogi od njih ne mogu ni trenutno obavljati svoje poslove sakupljanja sekundarnih sirovina, te su izloženi dodatnoj marginalizaciji i dodatnom siromaštvu.
U ovakvim okolnostima potrebno je uvećati napore  da se unapredi život Roma u Srbiji i osiguraju poštovanje njihovih osnovnih prava uz podršku svih važnih institucija i organizacija civilnog društva koji rade na sprovođenju politika za inkluziju Roma u Srbiji.

Međunarodni dan Roma se svake godine slavi 8. aprila, u znak sećanja na osnivanje prve velike međunarodne romske civilne inicijative, Međunarodne romske unije, 1971. godine u Londonu.
Međunarodni dan Roma predstavlja i dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju širom sveta.

Čestitamo svim Romima  - Svetski dan Roma, uz želju da se naredne godine isti proslavi u značajno boljim okolnostima i sa većim indeksom socijalne uključenosti.

#InternationalRomaDay #DanRoma #HumanRights #RomaSupport #SocijalnaInkluzija #SharedHumanity #StayHome #StaySafe