Razvoj romske zajednice - Mišar, Faza II

 Razvoj romske zajednice - Mišar, Faza II

Projekat je nastavak podrške unapređenju uslova života romske zajednice nastanjene u naselju Mišar u Šapcu. Deo naselja Mišar u kojem živi 17 Romskih porodica nalazi se na obali reke Save. Usled poplava koje su zadesile Srbiju 2014 godine, ova zajednica je bila teško pogođena posledicama plavljenja.

Nakon što je EHO pomogao ovoj zajednici u rehabilitaciji neposredno nakon poplava, nastavljene su i druge ativnosti koje su imale za cilj mobilizaciju i dalji razvoj ove zajednice. Nedostatak osnovne komunalne infratrukture u ovom delu naselja Mišar u Šapcu je postavljen kao jedan od glavnih problema. Obezbediti pristup pitkoj vodi, kakvu imaju ostali stanovnici Šapca, za 17 porodica sa ukupno 60 članova, je osnovni cilj ovog Projekta. Romske porodice u naselju Mišar trenutno koriste tehničku vodu iz bunara. Zbog nečistoća, ova voda nije za piće i ne sme se upotrebljavati u ishrani.

U cilju obezbeđivanja zakonitog pristupa vodovodnoj mreži, za 17 stambenih objekata izvršena su snimanja i izrađeni Izveštaji o zatečenom stanju za sve nezakonito izgrađene stambene objekte u ovom delu naselja kako bi se nastavio postupak ozakonjenja.

Uz aktivnu podršku, koju tokom realizacije ovog projekta pruža gradska uprava grada Šapca i JKP „Vodovod Šabac“, za porodice u romskom naselju Mišaru, tokom 2020 godine obezbediće se pristup pitkoj vodi koja znači život, a samim tim i unaprediti kvalitet njihovih životnih uslova.

Period implementacije: 1. januar 2019 do 31. decembra 2020. godine.

Partneri: Evangelical Lutheran Church in America

Koordinatorka: Slađana Jovanović > sladjana@ehons.org