Mogućnosti za nov početak

 Mogućnosti za nov početak

Projekat je realizovan u cilju unapređenja uslova stanovanja i procesa reintegracije povratnika u Srbiji u periodu od dve godine.

Projekat se sastojao iz tri komponente: ekonomsko osnaživanje, unapređenje uslova stanovanja i pravna zaštita. Sve tri komponente su imale za cilj da pomognu proces reintegracije povratnika, najvećim delom povratnika iz SR Nemačke, na teritoriji R. Srbije. Prioritet je davan ugroženim povratničkim porodicama sa lošim stambenim uslovima, nezaposlenim i nepomognutim od drugih organizacija. Pored njih, mogućnost za podršku ovim projektom su imale i nepovratničke romske i neromske porodice koje su ugrožene i žive u sličnim uslovima u susedstvu. Tokom trajanja projekta u procesu reintegracije planirala se podrška za minimalno 150 porodica (min. 540 pojedinaca) kroz unapređenje socio-ekonomskog položaja, uslova stanovanja i pristupa pravima.

Takođe, kroz saradnju sa svim značajnim partnerima na nacionalnom i lokalnom nivou EHO i dalje aktivno radi na unapređenju postojećih politika i praksi koje se odnose na pitanja migracija, (re)integracije i položaja ugroženih i ranjivih grupa.

Projekat se sprovodio na teritoriji Republike Srbije, na četiri lokacije, Grad Subotica, Grad Kikinda, Grad Zrenjanin i opština Žitište, koje su su izabrane za projektne lokacije, upravo zbog velikog broja povratnika, kao ciljanih korisnika usluga projekta “Mogućnosti za novi početak”.

U projektu se koristila EHO metodologija rada, koja se zasniva na jednakosti, participaciji, multisektorskoj saradnji/partnerstvu, ekonomičnosti i transparentnosti.

 

Period implementacije: 1. januar 2018 - 31. decembar 2019. godine

Partner: Vlada SR Nemačke, odnosno Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj - BMZ (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung) uz implementarnu podršku GIZ u Srbiji.

Više informacija: office@ehons.org