Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom romske zajednice

Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom romske zajednice

Projekat “Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom romske zajednice”,  uspešno je završen krajem jula, 2016. godine.
U periodu maj, 2015. – jul, 2016. godine, EHO je u sklopu „EHO Apel - Poplave u Srbiji , 2014.” uspešno realizovao projekat  “Rehabilitacija nakon poplava mobilizacijom zajednice” koji je za cilj imao mobilizaciju i osnaživanje Roma/kinja koji/e žive u romskom naselju u Mišaru (Grad Šabac), koje je bilo pogođeno poplavama u Srbiji, u maju, 2014. godine, kao i poboljšanje uslova stanovanja i omogućavanje sticanja prihoda.
Tokom poplava u romskom naselju u Mišaru,  jedna kuća je potpuno srušena, u četiri kuće je bila  narušena statika (objekti skloni padu/samourušavanju), a preostalih 12 kuća je bilo delimično oštećeno.
Tokom trajanja projekta izgrađena su četiri nove kuće i urađena je rekonstrukcija 13 kuća. U svim kućama su izgrađena i kupatila. Svaka porodica je dobila bunar, što je omogućili redovno vodosnabdevanje.
EHO je i ovoga puta primenio participativnu metodologiju rada, koje se bazira na autorskom modelu rada za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima – Obnova podstandardnih romskih naselja zasnovana na potrebama njihovih stanovnika/ca (engl. Dweller Driven Roma Settlement Up Grading Model).    
Takođe, sve porodice su dobile bespovratna sredstva za samo zapošljavanje, ostvarivanje prihoda. Porodicama su dodeljene ovce, svinje, pilići, sredstva za rad – motorna testera, motor za čamac i dr.
Danas su u ovoj romskoj zajednici poboljšani uslovi stanovanja, porodicama je omugućeno da privređuju i osnažena je grupa žena i muškaraca da mogu samostalno da zastupanja prava i interese celokupne zajednice.   
Donator projekta je Evangelička Luteranska Crkva Amerike (ELCA - Evangelical Lutheran Church of America). EHO je kao lokalni partner ELCA  bio zadužen za realizaciju projekta.