Završetak 6 stambenih jedinica i održiva integracija najranjivijih (RHP) SRB1, SRB2 i SRB4 u četiri opštine (Sombor (2), Apatin (1), Odžaci (1) i Šid (2)) u Vojvodini – intervencija 3

Potpisivanje ugovora EHO i Centar za regionalizam

Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji dodeljen je grant za realizaciju Projekta čiji su krajnji korisnici  porodice koje žive u stambenim jedinicama na četiri lokacije u Vojvodini. Projekat se realizuje kao deo Regionalnog Projekta CARE – Doprinos pristupu izbeglica i interno raseljenih lica pravima i prilikama za zaposlenje. Podgrant se odnosi na stambenu podršku odabranim porodicama kako bi završile radove na svojim kućama. 

Projekat ima za cilj da doprinese boljoj integraciji najranjivijih kroz unapređenje stambenih uslova u kućama šest porodica izabranih kroz Regionalni Stambeni Program (RHP). Porodice kroz aktivnosti koje sprovodi EHO dobijaju tehničku i profesionalnu pomoć i podršku kako bi ranije dobijeni građevinski materijal bio ugrađen u njihove stambene objekte.

Projekat se realizuje na teritorijama: opštine Šid u selu Morović za dve porodice; na teritoriji opštine Odžaci u selu Bogojevo za jednu porodicu; u Apatinu za jednu porodicu i na teritoriji grada Sombora; u selu Bezdan za dve porodice.
Projektna metodologija zasniva se na poštovanju osnovnih ljudskih prava i podršku ugroženima da ta prava ostvare. Participativni pristup rešavanju stambenih potreba ranjivih grupa (Dweller Driven house upgrading Model – DDM) primenjen u ovom Projektu EHO primenjuje dugi niz godina kroz različite stambene projekte na lokacijama širom Srbije.
Ugovor o podgrantu EHO i Centar za regionalizam iz Novog Sada potpisali su aprila 2020. Projekat je finansiran iz sredstava EU i su-finansiran iz sredstava obezbeđenih za unapređenje stambenih uslova kroz projekat koji podržava HEKS/EPER Švajcarska.

Za šest korisničkih porodica projektne aktivnosti će se sprovoditi u trajanju od sedam meseci tokom 2020.

Period implementacije: 22. april 2020. do 30. novembar 2020. godine

Partneri: Centar za regionalizam, Srbija; Igmanska inicijativa; HEKS/EPER Švajcarska;

Oznake: HEKS EPER, centarzaregionalizam.org.rs, igman-initiative.org

Koordinatorka: Slađana Jovanović > sladjana@ehons.org