Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026

Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026

S vizijom da se Romima i pripadnicima drugih osetljivih grupa u Srbiji omogući da uživaju svoja socijalna i ljudska prava bez diskriminacije, Ekumenska humanitarna organizacija sprovodi novi ciklus četvorogodišnjeg projekta koji podržava švajcarska organizacija HEKS/EPER.

Projekat  ima za cilj da doprinese smanjenju siromaštva kroz nediskriminatorno, održivo i socijalno odgovorno uključivanje najugroženijih pripadnika romske zajednice i drugih marginalizovanih osoba koje žive u podstandradnim uslovima. Sporazume o partnerstvu u sprovođenju aktivnosti ovog projekta EHO je potpisala sa predstavnicima sedam gradova i opština: grad Niš, grad Kragujevac, opština Velika Plana, opština Kovin, opština Beočin, gradska opština Zvezdara i gradska opština Voždovac.

Projektna Inicijativa „inkluzija za život u dostojanstvu i bez diskriminacije“ usmerena je na menjanje stavova prema Romima i drugim osobama iz osetljivih grupa kako bi se vidljivo poboljšao njihov društveni status. Pored toga stambenu podršku i podršku deci u obrazovanju dobijaju stanovnici izabranih naselja u kojima pretežno žive romske i druge socijalno ugrožene porodice. Svaka inicijativa ili model podrške usaglašen sa projektnom vizijom koji pokrenu i predlože partneri u ovom projektu, će  biti podržana sredstvima obezbeđenim u okviru ovog projekta.

Projekat je usmeren na ključna pitanja za koja se zna da imaju negativan uticaj na kvalitet života Roma i drugih osetljivih osoba nastanjenih u podstandardnim naseljima. Aktivnosti će se sprovoditi u okviru tri oblasti:   

  • Diskriminacija i anticiganizam
  • Obrazovanje
  • Stambena podrška u ozakonjenju kuća

Značajan deo aktivnosti usmeren je na prevenciju i borbu protiv diskriminacije i anticiganizma. Ključni učesnici u ovoj oblasti su:

  • Zaposleni u medijima koji moraju biti aktivniji u prevenciji i borbi protiv diskriminacije; 
  • Zaposleni u školama koji su u poziciji da najranije deluju u prevenciji diskriminacije u školama; 
  • Romi i druge osobe koje moraju biti osnažene da prepoznaju i prijave diskriminaciju;
  • Javni službenici zaposleni u lokalnim institucijama u kojima Romi i drugi socijalno ugroženi građani ostvaruju svoja socijalna i zakonska prava;
  • Romska udruženja kojima rukovode Romkinje čiji je rad usmeren na osnaživanje žena i mladih;
  • Mladi pripadnici romske zajednice s potencijalom za napredovanje i razvijanje novih veština;
  • Nacionalne i lokalne institucije koje deluju u oblasti prevencije i zabrane diskriminacije;
  • Regionalna i internacionalna udruženja, organizacije i institucije koje sprovode aktivnosti i imaju iskustva u borbi protiv anticiganizma;

U oblasti obrazovanja, podržavamo zaposlene i učenike izabranih škola u njihovim naporima da učine  škole inkluzivnijim i nediskriminišućim, da neguju interkulturalnost i budu bezbedne za decu. Posebna podrška je usmerena na devojčice Romkinje u prevenciji ranog napuštanja obrazovanja. Najbolji primeri sprovedeni u praksi biće razmenjeni između učesnika izabranih škola. Ključni učesnici u ovoj oblasti su:

  • Zaposleni u izabranim školama;
  • Pedagoški asistenti zaposleni u izabranim školama;
  • Učenici u izabranim školama koji su u riziku od napuštanja obrazovanja i njihovi roditelji;
  • Devojčice iz romske zajednice koje su u riziku od ranog napuštanja obrazovanja i njihovi roditelji;
  • Članovi timova za profesionalnu orijentaciju u izabranim školama;

Kako bi se stvorili zakonski preduslovi za unapređenje kvaliteta stanovanja u podstandardnim naseljima, romske porodice u izabranim naseljima će dobiti podršku u ozakonjenju svojih kuća i rešavanju imovinskog statusa zemljišta na kojem su objekti izgrađeni. Po dobijanju rešenja o ozakonjenju objekata, porodice se usmeravaju na postojeće vidove stambene podrške za koje je preduslov rešen imovinsko - pravni status. Ključni učesnici u ovoj oblasti su:

  • Članovi porodica koje žive u podstandardnim naseljima na teritoriji partnerskih gradova i opština;
  • Službenici zaposleni u nadležnim službama za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata;
  • Gradovi i opštine i/ili druge organizacije u nameri da pristupe drugim izvorima finansiranja namenjenim stambenoj podršci socijalno ugroženom stanovništvu;  
  • Nacionalne i međunarodne organizacije koje promovišu i podržavaju stambenu podršku usmerenu na Rome i druge pripadnike društveno osetljivih grupa;

Projektna metodologija zasniva se na poštovanju osnovnih ljudskih prava i direktnu podršku pripadnicima društveno osetljivih grupa da ta prava ostvare. Uspostavljena saradnja EHO sa državnim i lokalnim institucijama kroz projektne aktivnosti će doprineti unapređenju postojećih politika i praksi koje su usmerene na unapređenje položaja Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji.

Period implementacije: 1. April 2023 do 31. decembar 2026. godine

Partneri: HEKS/EPER Švajcarska

Projektni koordinator: Slađana Jovanović > sladjana@ehons.org