Osnaživanje devojčica i žena Romkinja

Osnaživanje devojčica i žena Romkinja 2024-2027

Trogodišnji projekat Ekumenske humanitarne organizacije (EHO), podržan je kroz program Evangeličke Luteranske Crkve iz Amerike (ELCA) i ima za cilj da podrži devojčice Romkinje kako bi nastavile svoje obrazovanje i njihove majke i/ili žene iz porodice kako bi za svoju decu stvarale podržavajuće porodično okruženje.

Podrška grupi devojčica Romkinja, u širem smislu, doprinosi povećanju broja mladih Romkinja koje su u poziciji da se obrazuju, odlučuju o svom budućem zanimanju, upisuju se i pohađaju željenu srednju školu i ličnim primerom poztivno utiču na mlađe generacije u svom okruženju. Njihove majke i/ili žene u porodici, podržane kroz projektne aktivnosti jačanja porodice,  osnažuju se da budu važna podrška devojčicama u obrazovanju kako ne bi napustile školovanje.

Okupljene u okviru „Kluba devojčica“, grupa od 10 do 15 devojčica i njihove majke, koje dolaze iz Romskih zajednica naseljenih u Novom Sadu i okolnim mestima, su buduće aktivistkinje koje će svojim pozitivnim primerom i motivišućim pričama nastaviti da utiču na druge devojčice i žene iz svoje i drugih romskih zajednica. Devojčice učesnice su uzrasta od 14 do 16 godina.

„Klub devojčica“ organizuje i vodi jedna od visokoobrazovanih Romkinja koja je zaposlena u EHO. Njeno dalje napredovanje i sticanje novih znanja i veština važnih za rad u civilnom sektoru je takođe delom podržano kroz ovaj projekat. Podršku učesnicama Projekta dodatno pružaju uspešne Romkinje i uspešni Romi koji kroz posete, druženja i zajedničke aktivnosti mogu pozitivno uticati na motivaciju i odluku učesnica da se obrazovanjem bore protiv siromaštva.

Projektne aktivnosti:

  • Direktna materijalna podrška članicama „Kluba devojčica“ i njihovim majkama;
  • Radionice, sastanci, druženja;
  • Jačanje međusobne podrške među učesnicama projekta;
  • Rad sa članovima porodice na jačanju podrške i sigurnosti deci u porodici;
  • Susreti i zajedničke aktivnosti sa uspešnim Romkinjama i Romima;

Period trajanja projekta je od 1. februara 2024 do 31. januara 2027. godine.

Partneri: Evangelical Lutheran Church in America (ELCA)

Projektni koordinator: Slađana Jovanović > sladjana@ehons.org