RADIONICA DRUŽELJUBIVOST: DIJAKONIJSKI ŽIVOT U RAZLIČITOSTI (CONVIVIALITY: DIACONAL LIFE IN DIVERSITY)

RADIONICA DRUŽELJUBIVOST: DIJAKONIJSKI ŽIVOT U RAZLIČITOSTI (CONVIVIALITY: DIACONAL LIFE IN DIVERSITY)

01. Feb 2023.

U okviru Evropskog dijakonskog procesa Svetske luteranske federacije periodu od 22. do 25. januara u glavnom mestu Estonije (Talin) su se održavale radionice na kojima je prisustvovala i direktorica Ekumenske humanitarne organizacije Anna Brtka Valent.

Tema radionica je bila: Druželjubivost: dijakonski život u različitosti (Conviviality: Diaconal Life in Diversity).

Tim povodom, Estonska evangeličko-luteranska crkva (EELK) ugostila je grupu dijakonijskih praktikanata iz crkava članica Svetske luteranske federacije (Lutheran World Federation- LWF) u Evropi. Radionice na kojima su učestvovali 11 predstavnika crkava u regionu je tim povodom posetio i nadbiskup EELK-a i potpredsednik LWF-a za centralnu i istočnu Evropu Urmas Viilma koji je objasnio kritičnu ulogu crkve u zalaganju za mir, uključujući njenu podršku ukrajinskim izbeglicama.

Na radionicama su razvijali novi program učenja radi otvorenijeg pristupa dijakonije društvima koja su sve raznovrsnija.

Učesnici radionica su posetili i estonsku evangeličku-luteransku crkvu u Hajkujarve što je bila izvanredna prilika da se vidi kako se ovaj program sprovodi u praksi u bezbednom prostoru gde svako može da deli i gradi zajednicu u svakodnevnom životu.

Novi program dijakonskog učenja će ponuditi viziju i alate za prakse koje promovišu pravedan i miran zajednički život. Program onlajn učenja biće pokrenut u toku ove godine zajedno sa smernicama za kongregacije, crkvene organizacije, nastavnike i studente dijakonije i drugih oblasti.

Fotografije: Urmas Roos