Lokalne inicijative kao mehanizam društvenih promena

Predstavljanje rezultata lokalnih inicijativa

14. Oct 2020.

Predstavljanje rezultata šest lokalnih inicijativa kojima su saradnici Ekumenske humanitarne organizacije, od maja do septembra ove godine u šest opština u Srbiji obradovali, podržali i pomogli osobe sa invaliditetom, Rome, povratnike po Sporazumu o readmisiji i školsku decu, održano je 13.10.2020. u prostorijama EHO u Novom Sadu.

Lokalne inicijative su se sprovodile u okviru projekta “Lokalni mehanizmi za integraciju marginalizovanih grupa”. Lokalne inicijative su se odnosile na rešavanje problema sa kojima se suočavaju osetljive grupe u svojim lokalnim zajednicama. Predstavnici Udruženja građana koja su podržana kroz ovaj projekat su predstavila najznačajnije rezultate u radu sa marginalizovanim grupama i načine na koje su donosili pozitivne društvene promene u njihovim lokalnim zajednicama.

U Sremskoj Mitrovici darivan je didaktički materijal deci s autizmom; u Bačkom Gradištu đacima iz socijalno ugroženih porodica pružena je pomoć prilikom upisa u srednju školu; učenici romske nacionalnosti iz Smederevske Palanke sada imaju pametnu tablu za romski jezik; u Kragujevcu su održani zanatski kursevi za žene romske nacionalnosti; u Lebanu su građanima pružene informacije kako da ostvare svoja građanska prava i lakše ispune obaveze, ulože prigovore i žalbe… stanovnici Babušnice obavili su zdravstveni sistematski pregled.

Projekat „Lokalni mehanizmi za integraciju marginalizovanih grupa“ je projekat koji imao za cilj jačanje lokalnih mehanizama za socio-ekonomsku integraciju marginalizovanih grupa u Republici Srbiji. Projekat je finansijski podržan od strane Hoffnung für Osteuropa (Nada za Istočnu Evropu) i Diakonie Württemberg iz Nemačke.