Usluge u sistemu socijalne zaštite usmerene na podršku povratničkim porodicama

Predstavljanje Mreže za integraciju

22. Oct 2020.

Da su potrebe povratničkih porodica po Sporazumu o readmisiji  višestruke i složene, te da im je potreban sveobuhvatan pristup koji podrazumeva međusobnu saradnju vladinog i nevladinog sektora u cillju osnaživanja i (re)nitegracije porodica, jedan je od zaključaka okruglog stola „Usluge u sistemu socijalne zaštite usmerene na podršku povratničkim porodicama“ koji je Ekumenska humanitarna organizacija održala u Nišu, 21.10.2020. godine. 

Okrugli sto je okupio stručne radnike iz sistema socijalne zaštite iz sledećih Opština: Niš, Aleksinac, Sokobanja, Trgovište, Kuršumlija, Boljevac, Leskovac, Bujanovac, Preševo, Gadžin Han, Surdulica i Ražanj. 

Cilj skupa je bio da se rаzmеne infоrmаciјe i iskustаvа u оblаsti rеаlizаciје kоnkrеtnih аktivnоsti na terenu koje su od interesa za povratničke porodice vraćene po Sporazumu o readmisiji na teritoriji Republike Srbije, kao i upoznavanje stručne javnosti sa Vodičem za integraciju povratnika, koji je nastao kao rezultat istraživanja i analize aktuelnog regulatornog okvira i mapiranja usluga i servisa u 17 opština u Republici Srbiji. Vodič je namenjen povratničkim porodicama koje su nakon potpisivanja Sporazuma o readmisiji dobrovoljno ili prisilno vraćene u Srbiju, a koji je preveden i dostupan na 4 jezika (romski, albanski, nemački i srpski jezik).

Okrugli sto je deo projekta ‘’Mreža za integraciju u Srbiji‘’ koji se sprovodi uz podršku Strategije evropske unije za dunavski region (EUSDR), Ministarstva Baden Virtemberg i Dijakonije Virtemberg iz Štutgarta.