Predstavljen opšti model Pravilnika o dodatnoj finansijskoj podršci porodicama sa decom

Zoom meeting

06. Nov 2020.

Vodeći se time da je porodica stub društva i da kao takva predstavlja temelj za pun razvoj svakog deteta, kao i da veliku ulogu u tom razvoju igra materijalni položaj porodice, Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) posvetila je posebnu pažnju jednom od najosetljivijih socijalnih pitanja – ekonomska nesigurnost onih porodica koje žive na ivici egzistencije i samog društva. 

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) predvideo je mogućnost da svaka jedinica lokalne samouprave (JLS) spram svojih potreba i mogućnosti odredi veći obim prava od prava, kao i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje (član 11), a u Pravilniku o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 58/2018) precizirano je pod kojim uslovima i na koji način je moguće ostvarivanje prava od opšteg interesa. 

Opšti model Pravilnika o dodatnoj finansijskoj podršci porodicama sa decom, shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u RS, predstavljen je 4. novembra 2020. godine putem Zoom platforme, gde su učesnici/predstavnici partnerskih JLS, imali uvid u sam predlog i obrazloženje za donošenjem opšteg modela ovog Pravilnika, te su nakon diskusije doneti zaključci i neke nove inicijative koje će biti preduzete u narednom periodu. 

Opšti model Pravilnika o dodatnoj finansijskoj podršci porodici sa decom izrađen je na podlozi modela Pravilnika izrađenog za partnersku opštinu, opštinu Raška, na osnovu indikovanih potreba ove lokalne samouprave. U procesu prikupljanja podataka iz prakse 30 JLS različitog nivoa razvijenosti prepoznati su tipični modeli dodatne finansijske podrške porodici sa decom primenjeni u najvećem broju JLS, pa je opšti model Pravilnika koncipiran na standardizovanim modelima i svaka JLS ima mogućnost da ga dodatno priladi svojim potrebama i mogućnostima.

Krajnji cilj Pravilnika pored podrške i zaštite porodica sa decom, predstavlja i zaštita fundamentalnih ljudskih, dečijih, socijalnih i ekonomskih prava, i njihova puna primena.

Izrada opšteg modela Pravilnika o dodatnoj finansijskoj podršci porodicama sa decom deo je aktivnosti na projektu „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019-2022“ koji EHO realizuje u partnerstvu sa 11 lokalnih samouprava (Novi Sad, Žabalj, Šabac, Beograd - Zvezdara, Beograd - Obrenovac, Aranđelovac, Smederevska Palanka, Požega, Kragujevac, Raška i Surdulica. Cilj projekta je podrška procesu unapređenja kvaliteta života i socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji. Projekat je finansijski podržan od strane dugogodišnjeg internacionalnog partnera HEKS/EPER iz Švajcarske i deo je pravne komponente pomenutog projekta. 

Komoderacija ovog predstavljanja bila je u rukama Ekumenske humanitarne organizacije i Instituta za medijaciju, pregovaranje i javne politike iz Novog Sada.