28 korisnika EHO stambene podrške u Sremu potpisali Ugovore o donaciji

Potpisivanje ugovora o donaciji

25. Jun 2021.


28 korisnika podrške za poboljšanje uslova stanovanja potpisalo je ugovore o donaciji sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom. Potpisivanje je organizovano u Sremskoj Mitrovici  u MZ Sava 17. juna 2021. godine, a u Rumi i Pećincima u prostorijama lokalnih romskih udruženja Udruženje Roma Ruma i Romsko sunce, 18. Juna 2021. godine. Video reportažu o EHO aktivnostima u Rumi možete pogledati u prilogu Sremske televizije na https://www.youtube.com/watch?v=SnP5mC2tjQg , kao i u vesti na websajtu Opštine Ruma https://www.ruma.rs/page.php?pro_id=694

Ugovore su potpisali korisnici kojima je odobrena ova podrška u sklopu projekta namenjenog povratnicima iz Nemačke i drugih zemalja Zapadne Evrope „Podrška za novi početak“. Projektom su delimično podržani i nepovratnici koji žive u lošim stambenim uslovima. Tom prilikom korisnici su upoznati sa obostranim pravima i obavezama koje proističu iz potpisanog ugovora, kao i o daljim procedurama vezanim za same građevinske radove. Uskoro kreće i isporuka građevinskog materijala neophodnog za popravku kuća, a podrška podrazumeva i stručnu pomoć EHO inženjera na terenu tokom građevinskih radova, kao i plaćene instalaterske i keramičarske radove za kupatila. Za dve kuće plaćeni su ove godine i priključci na gradsku strujnu mrežu, kao i priključak na uličnu kanalizacionu mrežu za jednu kuću, a sve u cilju obezbeđivanja minimalnih neophodnih uslova za stanovanje porodicama koje tu žive.

Ovaj EHO projekat traje do 30. novembra 2021 godine.  Usluge koje se pružaju su podržane od Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Programa „Migracije za razvoj“ (PME). Program je deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).