Klub za devojčice koje je okupila Ekumenska humanitarna organizacija uzvratile posetu predsednici opštine Kovin

Klub za devojčice koje je okupila Ekumenska humanitarna organizacija uzvratile posetu predsednici opštine Kovin

23. Oct 2024.

EHO klub za devojčice iz Osnovne škole "Bora Radić" iz Bavaništa je u septembru ugostio predsednicu opštine Kovin, Violetu Ocokoljić. Ova poseta postavila je temelj za dalju saradnju, a devojčice su već uzvratile posetu.

Članice Kluba koje okuplja Ekumenska humanitarna organizacija su 22. oktobra posetile sedište lokalne samouprave, gde su dobile informacije o radu različitih službi. Obilazak  je uključivao upoznavanje sa prijemnom i matičnom službom Opštinske uprave Kovin, omogućavajući devojčicama da saznaju na koji način mogu da se obrate za pomoć u različitim životnim situacijama.

U kabinetu predsednice Opštine organizovan je prijem za EHO klub devojčica, na kome su razmenjeni utisci o značaju obrazovanja i aktivnog uključivanja devojčica u lokalnu zajednicu.

Predsednica opštine, Violeta Ocokoljić, je održala inspirativan govor i naglasila važnost ovakvih aktivnosti kao ključne podrške u borbi za bolje obrazovanje i ravnopravnost. Njen govor je bio ispunjen motivacijom i osnažujućim porukama, ističući da su devojčice budućnost zajednice. Predsednica je podsetila  da svaka od devojčica ima potencijal da doprinese razvoju društva i da ne smeju da sumnjaju u svoje sposobnosti. Na taj način, ona je stvorila atmosferu ohrabrenja i podrške, pozivajući devojčice da aktivno učestvuju u svojim zajednicama i da su vrata opštinske Uprave uvek otvorena.

Ovaj prijem predstavlja snažan poziv na akciju i kolektivno jačanje svesti o važnosti obrazovanja i osnaživanja devojčica. Kroz ovakve inicijative, predsednica Ocokoljić ne samo da inspiriše mlade, već i postavlja temelje za bolju budućnost i uključenost svih članova zajednice.

Nakon obilaska opštinske uprave, devojčice su posetile biblioteku, gde su  uživale među knjigama, svesne važnosti obrazovanja i čitanja. Direktorka biblioteke ih je srdačno dočekala i predstavila koncept rada biblioteke, kao i buduće aktivnosti i radionice.

Članice Kluba za devojčice su posetile Dom kulture i pozorište kao i turističku organizaciju Opštine Kovin. Devojčice su se informisale o  značaju rada institucija kao što su Dom zdravlja i Sud, što je dodatno obogatilo njihovo razumevanje lokalne zajednice.

Na kraju, poseta je završena zajedničkim druženjem uz posluženje u gradu, gde su svi podelili utiske.

Ova poseta predstavlja ključan trenutak za njihovo osnaživanje, omogućavajući im da se upoznaju sa različitim aspektima društvenog života i zajednicom u kojoj žive. Ovo iskustvo će sigurno doprineti njihovoj budućoj samostalnosti i angažovanosti u društvu.

Klub za devojčice Osnovne škole “Bora  Radić” je jedan od 7 klubova za devojčice koji je EHO formirao kroz projekat “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji”, koji sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ finansira HEKS EPER, Švajcarska.

 

https://www.kovin.rs/2024/10/23/klub-devojcica-romkinja-u-poseti-kovinu/